SuperMTB în Carpați/România

articol întreg

Fantasmagoria „Superski în Carpați” este o idee veche de mai bine de zece ani, timp în care și-a urmat evoluția firească de la „master-plan strategic de dezvoltare a turismului” la coșul de gunoi. Nu are cum să reziste financiar un mega domeniu de schi în niște munți relativ mici, cu precipitații puține și cu temperaturi medii prea ridicate pentru a ține măcar zăpada artificială pe pârtii mai mult de două luni.

Sigur, a rezultat un domeniul de schi rezonabil în Poiana Brașov, suficient de mare pentru un oraș precum Brașovul plus ceva turiști, dar minuscul pentru o țară întreagă, care nu are alternativă dacă e vorba de schiat loco pe mai mult de 15 km de pârtie, în același loc și folosind același skipass. Dar chiar și aici, în ciuda instalațiilor de zăpadă artificială, mai mult de jumătate din pârtii au fost impracticabile într-o iarnă uscată și caldă precum cea din 2013-2014.

De „Superski-ul în Carpați” s-a ales, deci, praful. Chestie care nu e rea, neapărat. Schi s-a făcut și se va face în România. Nu ca în Alpi, pe domenii enorme, la altitudini de peste 2000 de metri, de la începutul lui decembrie până la sfârșitul lui aprilie. Vom schia la scară mică, mai puțin cu telefericul și mai mult cu pieile de focă. Dacă e să umplem rezervorul cu kilometri de pârtie plecăm la vecinii bulgari, la ucrainieni sau prin Alpi. Pe acasă vom bate puținele pârtii și multele văi din ianuarie până în martie. Vi se pare puțin? Poate, dar asta înseamnă un super sezon – din aprilie până în noiembrie – de dat (cam prin aceleași locuri) cu bicicleta.

Dacă cu schiul nu se poate, atunci hai să încercăm cu mtb-ul. Nu depindem de încălzirea globală, n-avem nevoie de lacuri artificiale, nu trebuie să îndreptăm munții cu buldozerele, nu poluăm. Avem la dispoziție un super domeniu de mountain biking, cu sute de cărări și drumuri de căruță în munți variați, concentrați într-o arie relativ mică. Avem încă urme de viață rurală autentică. Avem „vino-ncoa” pentru turism responsabil, pentru oameni cu inimă mare și minte deschisă.

Hai să ridicăm praful de pe „Superski în Carpați” cu roțile de la bicicletă. Hai să SuperMTB în Carpați/România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *