Cross-country şi freeride prin Bucegi

articol întreg

După trei săptămâni de iarnă la Braşov ca-n poveştile copilăriei, în sfârșit un weekend cu soare. Prilej bun de a ieşi cu trupa la un schi de tură prin Bucegi, pe versanţii mai feriţi – riscul de avalanşă era suficient de mare. Plus o traversare de la Padina până în Moeciu, pe un traseu ce se pretează în egală măsură şi la biciclit. Din Braşov am fost patru, din Bucureşti au venit alţi cinci amatori de schiat şi bălăurit pe coclaurile patriei.

Am urcat din Sinaia cu telecabina sâmbătă dimineaţă, temători că vom pierde vremea la coadă. Am ajuns rapid într-o Vale a Dorului inundată de soare şi absolut pustie. Nu era cine ştie ce zăpadă, dar se putea schia mai mult decât rezonabil. Unde or fi schiorii? Prin nămeţii Bucureştiului? Sau merge toată lumea, mai nou, puhoi în Poiana Braşov? Nu ştiu, cert este că, uitându-ma înapoi spre Valea Soarelui din drumul nostru spre Plaiul lui Păcală, n-am văzut telescaunul cel nou urnindu-se din loc.

Oricum, asta era ultima din grijile noastre. Cum pe versantul estic al interiorului potcoavei Bucegilor zăpada era plimbată de vânt, nu prea era de schiat. Abia la capătul plaiului lui Păcală am prins ceva pulver să ne meargă la suflet, dar nu suficient. Aşa că am lăsat din bagaje la Padina şi am plecat spre Strunga, în căutarea zăpezii perfecte. Am şi găsit-o, aşteptând cuminte pe o faţă sudică mai sus de a doua stână. Gerul straşnic a păstrat zăpada în condiţii ideale, cu doar o crustă subţire fabricată de soarele de peste zi, o glazură fină în care schiurile tăiau ca-n brânză.

La Padina era plin de lume şi de maşini, în contrast evident faţă de ce am văzut sus la Sinaia. Schiori, însă, puţini. Seara atmosferă de cabană, cu mâncare caldă, bere rece, poveşti şi dormit la prici.

Traversarea spre Moeciu, din Şaua Tătaru, ne-a oferit prilejul unor panorame minunate spre abruptul vestic al Bucegilor. În partea asta am găsit mult mai multă zăpadă, cam aşa cum ne-ar plăcea să avem în fiecare iarnă. Şi la vară cald, să revenim pe coclaurile astea cu bicicletele.

UPDATE: un scurt montaj cu ce am filmat testând camera GoPro Hero2.

[youtube_sc url=”http://youtu.be/f5InCKgkyRA” modestbranding=”1″ autohide=”1″ fs=”1″ hd=”1″ version=”2″ rel=”0″ showinfo=”0″]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *